De tien nadelen van Google Wave

Op de dag dat dit artikel uitkomt, gebruik ik Google Wave exact twee maanden. Sindsdien heb ik een aantal opmerkelijke functies van deze dienst besproken, waaronder het forum 2.0 en het toevoegen van bots. Echter, er zijn een aantal nadelen aan Google die erg on-Google aanvoelen. Een lijst van de tien grootste nadelen van Google Wave.

What happens in the wave, stays in the wave. Geen RSS, geen email met ‘Uw wave is bijgewerkt’ of een pop-up. Google wil dat je direct naar Wave gaat om controleert of je iets hebt ontvangen, terwijl het nog geen routine om dit dagelijks te checken.

Google Wave is afhankelijk van de gebruikers. Zolang er geen kritieke massa aan wavers is bereikt, blijft Wave vrij nutteloos. Je hebt simpelweg niemand om mee te communiceren. En als Wave niet aantrekkelijk is, trek je geen nieuwe gebruikers aan. Het probleem van de kip en het ei.

Pas op met wat je deelt. Je gesprekspartner kan nieuwe mensen uitnodigen in een wave. Als daar vertrouwelijke informatie in staat, kan dat vervelende gevolgen hebben. Je kunt wavers niet ‘uninviten’. Eenmaal uitgenodigd, blijft uitgenodigd.

‘Door programmeurs, voor programmeurs’. Om waves te filteren, moet je een verzameling aan commando’s in je hoofd stampen: het lijkt MS-DOS wel. Stel, je zoekt naar een publieke wave over Youtube in het Nederlands, dan moet je het volgende intypen.

with:public tag:youtube lang:nl

Verwijderde opmerkingen zijn moeilijk te herstellen. In Wave kun je niet alleen opmerkingen van jezelf, maar ook die van anderen verwijderen of aanpassen. De playback-functie kan het gesprek wel terughalen, maar je moet alles handmatig herstellen als een onterechte wijziging is gedaan.

URL’s van waves zijn onoverzichtelijk. Het belang van een duidelijke URL is simpel: je weet wat je kunt verwachten. Als de URL leesbaar is, heb je van tevoren een idee wat je kunt verwachten. Dat heb je niet met deze URL:

https://wave.google.com/wave/#restored:wave:googlewave.com!u%252Bww-intro%252Bjerryvermanen%2540googlewave.com

Niet backwards compatible. Wave werkt niet samen met de communicatiediensten die je momenteel gebruikt. Je kunt email niet importeren, er is geen eenvoudige koppeling met RSS-feeds en je kunt het adressenboek van je chatprogramma niet inladen. Zelfs Gmail en Google Docs staan los van Google Wave.

Je kunt waves niet printen. Dat klinkt heel oubollig en web 1.0, maar je soms wil die informatie gebruiken buiten de context van Wave. En zolang Wave nog niet goed werkt op mobiele telefoons, is alles wat daar besproken wordt beperkt toegankelijk.

Wave is gevoelig voor ‘information overload’. Zodra je op elke opmerking reageert en informatie kunt verwijderen, krijg je al snel een anarchistische lap tekst. Hierdoor sla je belangrijke informatie sneller over. Je moet goede afspraken maken hoe je een wave beheert.

Jack of all trades, master of none. Google Wave is een verzameling van verschillende diensten, maar elk afzonderlijk deel functioneert beter in zijn traditionele vorm. Chatten in Wave gaat nog erg sloom. Word-documenten delen en wijzigen werkt nog altijd het beste in Google Docs. Wave moet oppassen dat het niet teveel wilt, waardoor het uiteindelijk te weinig doet.

Gelukkig zit Google Wave momenteel nog in de preview-fase. Laten we hopen dat Google zich gaat richten op het verbeteren van bovenstaande punten, want Wave kan een mooie toekomst tegemoet gaan. Waarom? Binnenkort een artikel over de voordelen van Google Wave.