Een nieuwe baan: datajournalist bij NU.nl

Ik heb een nieuwe baan! Na anderhalf jaar werken op de internet- en bureauredactie bij regionaal dagblad de Stentor, begin ik vanaf 1 april bij NU.nl als datajournalist. Ik volg Jelle Kamsma op, die bij de onderzoeksredactie van RTL Nieuws aan de slag gaat.

Vorig jaar ben ik begonnen met datajournalistiek door het opstarten van RegioHack: een hackathon waarin journalisten en programmeurs samenwerken om verhalen uit datasets te maken. Daarnaast ben ik met collega Raymond Korse in wooncorporaties in Oost-Nederland gedoken.

Dat heb ik nu een jaar lang naast mijn reguliere werk gedaan. Binnenkort mag ik dus fulltime bij de grootste nieuwssite van Nederland met datajournalistiek aan de slag. Hoera!

De onvermijdelijke vraag van familie en vrienden – wellicht collega’s – die ik te horen krijg: ‘Wat doe je als datajournalist?’

Heel simpel: verhalen maken door digitale informatie te vinden, analyseren, bewerken en visualiseren. De hoeveelheid aan data op het internet is gigantisch, en geloof me, dat wordt echt niet minder. Elke dag worden 2,5 quintiljoen (tien tot de macht dertig) bytes aan data gegenereerd.

Datajournalistiek is traditionale journalistiek met nieuwe middelen.

Oude wijn in nieuwe zakken? Het zal best dat er flink wat sceptici rondlopen die datajournalistiek een hype vinden. Waarschijnlijk zijn er ook voldoende journalisten die het liefst op een typemachine werken, Twitter verafschuwen en internet maar eng vinden.

Simon Rogers, datajournalist bij The Guardian en schrijver van het boek Facts are Sacred: The power of data, sloot pas een interview (op De Nieuwe Reporter en mijn eigen site) af met de volgende woorden:

If you wanna go and say it’s a hype, go right ahead. We will take the traffic and the stories. Thank you.

Hear, hear!

NU.nl heeft de geweldige ambitie om meer eigen nieuws te maken. Door in datasets te graven, complexe informatie te visualiseren en eigen nieuwsverhalen te maken ga ik daar een bijdrage aan leveren. Deze datajournalistieke verhalen komen op NUdata te staan – en uiteraard op de voorpagina van NU.nl.

Dat wordt ook voor mij een ontdekkingstocht. NU.nl was een jaar geleden dé grondlegger van datajournalistiek in Nederland door Jelle Kamsma als eerste datajournalist aan te nemen. Uiteraard, daarvoor bestond het al in een andere vorm, maar geen enkele nieuwsorganisatie die iemand fulltime in dienst had om daarmee aan de slag te gaan.

In de tussentijd zijn andere datajournalisten zoals Laura Wismans (Sargasso, ANP) en Frédérik Ruys (Nederland van Boven) opgestaan. Daar mag ik me nu bij voegen.

Whow, ik heb er ongelooflijk veel zin in!