Kramers blunder toont diversiteit van internetmedia

Als de verkeerde wissel van Sven Kramer geen leerzame les voor coach Gerard Kemkers was, dan is dat het wel voor journalisten. Direct nadat de beelden op Nederland 1 werden vertoond, kwam het internet in actie. Diverse media publiceerden op hun eigen manier over de blunder. Wikipedia was sneller dan Nu.nl, audio en video was snel toegankelijk en Twitter veranderde in een moppentrommel.

De 23-jarige Fries wisselde om 22:44 verkeerd van baan, waardoor hij zijn gouden medaille op de 10 kilometer kon vergeten. Slechts een minuut later heeft Wikipedia een update op de pagina van Kramer., bestaand uit een toevoeging van zestien woorden. Nu.nl plaatste een minuut later een eerste artikel, dat bestond uit twee zinnen. Hierin werd vermeld dat Kramer zijn kansen op goud had verprutst door de verkeerde baan te kiezen en dat er later meer nieuws zou komen.

Deze ‘flash’ is opgesteld door de redactie van NuSport. Later is dit bericht aangevuld met informatie van het ANP. Hierdoor is het de eerste, korte versie niet meer zichtbaar. De nieuwssite heeft nog voor middernacht een FC Knudde op de website staan.

Foute wissel on-demand
De NOS beloofde voor de Olympische Spelen om beelden on-demand op de website aan te bieden. Deze belofte heeft de nieuwsorganisatie waargemaakt door de beelden van de verkeerde wissel om 23:20 te plaatsen. De woedende reactie van Kramer is twee minuten later gepubliceerd. De videowebsite Youtube neemt rond middernacht beelden van de televisie-uitzending op Nederland 1 over.

Negen minuten na middernacht staat een audiofragment op de website van de NOS, waarin Kemkers zijn reactie op de wissel geeft. Radio 1 zet eveneens audio op de website, namelijk het radiocommentaar van Erben Wennemars. Hier staat geen tijd van publicatie bij vermeld.

Het radiocommentaar van Erben Wennemars.

Twitter moppentrommel
De blunder van Kramer zorgde voor een stortvloed aan grappen op Twitter. Een tweet van striptekenaar Nozzman is door ruim vijftig mensen doorgestuurd, die van presentator Paul de Leeuw door meer dan zestig personen. Van sommige grappen is de herkomst niet meer te achterhalen, zoals: ‘Als ik kemkers was, zou ik van baan wisselen’. De leus ‘Even Apeldoorn bellen’ overspoelde rond 23:45 de Twitter-search ‘Apeldoorn’.

Handige Photoshoppers kropen na Kramers blunder direct achter Photoshop. De herkomst van deze afbeelding is niet achterhaald (met dank aan @Schellevis). De aankomende tijd worden er ongetwijfeld nog meer van deze afbeeldingen op internet gezet. Op FlickR is rond op donderdag rond 2:00 nog geen foto van de avond te vinden.

Heb ik iets gemist? Plaats het in de comments.