Mijn 6 projecten voor 2017

Het is zo eenvoudig om goede voornemens uit te stellen. De afgelopen jaren heb ik dat iets te vaak gedaan: veel leuke ideeën voor projecten, maar soms iets te weinig discipline om eraan te beginnen. Daarom ga ik mijzelf tot resultaat dwingen door elke twee maanden een groot project in mijn vrije tijd af te ronden.

Door deze duidelijke deadlines en het openbaar maken van mijn projecten, hoop ik geen enkel excuus meer te hebben om te niksen. En na elk project maak ik een uitgebreid artikel om mijn bevindingen en resultaten te presenteren.

Hier alvast mijn lijstje van projecten. Vanaf 1 januari begint het eerste project. Ik sta open voor tips, suggesties en opmerkingen. Mijn contactgegevens staan hier.

Januari en februari: Starterskit journalisten

Ik ga een starterskit voor beginnende (data)journalisten maken. Het is namelijk niet eenvoudig om op dit moment als journalist aan werk te komen. Hoe kom je het beste voor de dag? Welke vaardigheden onderscheiden jou van de andere journalisten? Wie moet je volgen op sociale media om bij te blijven? En hoe pitch je een idee? Ik ga een volledig overzicht maken van alle mogelijkheden.

Maart en april: Markov Chain

Ik ga een project doen met een zogeheten Markov Chain. Met een Markov Chain kun je (eenvoudig uitgelegd) zinnen uit elkaar halen, en weer reconstrueren. Dat betekent dat je nieuwe Correspondent-koppen uit oude kunt maken, of tweets van twee accounts kun samenvoegen. Ik wil een website en twitterbot maken die volgens dit principe werken. Het onderwerp moet ik nog bepalen.

Mei en juni: Analoge data

Ik ga een maand lang data grafisch bijhouden op papier. Op mijn werk ben ik dagelijks met data bezig. Dat is altijd volledig digitaal. Tijdens deze maanden ga ik zelf data verzamelen in de ‘echte’ wereld, dat analoog bijhouden in een kladblok en een fysieke datavisualisatie maken van de gegevens. Het onderwerp moet ik nog bepalen.

Juli en augustus: Familiegeschiedenis

Ik ga mijn familiegeschiedenis uitzoeken met behulp van onder meer het Nationaal Archief. Hoe ver kan ik terugkijken in mijn stamboom via archieven? En kan ik daar een interessant verhaal van maken? Volgens mij zitten er in ieders familiegeschiedenis ontzettend boeiende verhalen. Ook de zoektocht kan in sommige gevallen een interessant verhaal opleveren. Hoe doe je zoiets, en wat levert het op?

September en oktober: Game in Unity

Ik ga een game in Unity maken. Dit is misschien wel een van de meest intimiderende projecten. Een goede game maken is een combinatie van goed programmeren en een goede uitwerking van een creatief idee. Ik vind elk werkend resultaat eigenlijk al geslaagd, maar het doel is een verhaalgedreven, korte ervaring. Het onderwerp moet ik nog bepalen.

November en december: Bouwwerk in Minecraft

En tot slot ga ik een groot bouwwerk in Minecraft maken. Daar wil ik ook een goede video van editten. Dit is een project waarin ik vooral plezier wil hebben, maar ik wil daarnaast ook wat vaardigheid opbouwen met videomontage en het opnemen van beelden in games.