Mijn #6projects is mislukt, en daarmee geslaagd

Ik vond het zelf al redelijk ambitieus: elke twee maanden een project afronden in mijn vrije tijd. De lijst was gevarieerd, met een website voor jonge journalisten, mijn stamboom uitzoeken, een eigen game maken. Het is nog net geen november, en ik weet nu al dat ik dit jaar geen 6 projecten ga afronden. En stiekem is daarmee mijn project eigenlijk geslaagd. Ik leg het even uit.

Kijk, mijn lijst was begin dit jaar behoorlijk uitgebreid. En in januari lag ik flink op koers door jongejournalist.nl af te ronden (check het blog hier). En daarna kwam vrij snel mijn tweede project: viceheadlin.es en een eigen Twitterbotje (lees hier hoe ik dat heb gedaan). Maar daarna voelde ik dat de opzet van #6projects rammelde.

Het derde project zou over handmatig data verzamelen, en een fysieke datavisualisatie. Ik kon daar echter geen inspiratie voor vinden. Gelukkig vond ik een beter project, namelijk een tweewekelijkse nieuwsbrief over datajournalistiek genaamd Klikdinges. En die nieuwsbrief ging vanaf de eerste editie eigenlijk best lekker.

Op het moment van schrijven heb ik 205 abonnees, en bij elke nieuwsbrief groeit dat aantal. In deze blog kun je lezen hoe ik Klikdinges heb opgezet.

Ik heb #6projects opgezet om elke twee maanden een project te beginnen én af te ronden. Alleen werkt een nieuwsbrief niet zo. Elke twee weken heb ik een miniproject om een nieuwe editie uit te brengen. En dat is leuker dan ik van tevoren had verwacht.

Kortom, #6projects is mislukt, want ik ga geen 6 projecten afronden. De reden waarom het is mislukt, is tegelijkertijd een succes.

Het projectmatige van #6projects bevalt me wel, dus ik ga broeden op een nieuw project voor 2018. Ik wil mijn journalistieke voorbeelden interviewen. Hoeveel personen, welke personen en in welke vorm dat gaat plaatsvinden moet ik nog bepalen.