Nederland van Boven vanaf dinsdag op televisie

De VPRO begint op dinsdag 6 december een nieuwe serie, genaamd Nederland van Boven. In dit experiment met datajournalistiek op televisie wordt ons land uitgebreid onder de loep gelegd.

Hoe ziet zo’n land met ruim 16 miljoen inwoners er eigenlijk uit? Wat is het leefpatroon van herten op de Veluwe? Wat is onze bescherming tegen het water? Hoe bewegen grote groepen mensen door de stad? Om die vragen te beantwoorden, is de VPRO in gigantische datasets gedoken.

Op de website van de VPRO kun je alvast spelen met een datavisualisatie: Hoe bereikbaar ben ik vanuit mijn woonplaats? Dit televisieprogramma is de eerste aanzet voor datajournalistiek op de Nederlandse televisie, voor zover ik weet.

Nederland van Boven is een ode aan het maakbare Nederland. Door middel van datavisualisaties, indrukwekkende luchtbeelden en portretten van helden op de grond laten we zien wie we zijn en hoe onze mentaliteit ons land gevormd heeft.

Een ambitieus project om informatie op een prikkelende manier aan te bieden. Pak je agenda en schrijf op: dinsdag 6 december, 22:20, Nederland 1.

Zaterdag staat in de Wegener-dagbladen een spread over datajournalistiek van Monique Prins, naar aanleiding van Nederland van Boven. Daarin ook een kort interview met mij over RegioHack, Bas Broekhuizen over de noodzaak van datajournalistiek en Hille van der Kaa over de Master-opleiding datajournalistiek aan de Universiteit van Tilburg.