Parool plaatst verkeerde foto bij Goggle-nieuws

Journalistiek en techniek: ze gaan maar moeilijk samen. Eerder schreef ik al over het gebrek aan vaardigheden bij redacteuren om met techniek om te gaan. Soms gebeurt het ook dat journalisten niet eens weten waar het nieuws over gaat. Een artikel met afbeelding over Google Goggle zorgde voor verwarring bij het Het Parool.

Wat is het geval? Google lanceerde maandag een nieuwe dienst, genaamd Goggle. Hiermee kun je informatie vinden door foto’s te maken. Zodra je een kiekje van een boek maakt, krijg je informatie waar je het kunt bestellen. Voorlopig werkt Goggle alleen op telefoons met het besturingssysteem Android, ook van Google.

En laat nu net bij het artikel van Parool een foto van een iPhone staan. De meeste gadgetfanaten weten dat een telefoon van Apple geen besturingssysteem van Google draait. Nu niet, volgende week niet en waarschijnlijk over een jaar nog steeds niet. Android is de grote concurrent van OS X, het besturingssysteem op de iPhone. Die foto kun je vergelijken met het plaatsen van een afbeelding van een fles Pepsi bij een artikel over Coca Cola.

Het Parool lijkt hier in de fout te zijn gegaan. Het bericht en de foto zijn welliswaar van het ANP, maar Het Parool heeft blijkbaar de verkeerde foto bij het persbureau besteld. Op Nu.nl staat namelijk hetzelfde bericht, maar met een goede ANP-foto.

Ik heb daarna emails naar Het Parool en het ANP gestuurd om erachter te komen waar de fout vandaan komt. Binnen twee (!) minuten kreeg ik antwoord van Patrick Selbach, chef nieuwsdienst van ANP.

Jerry! Ik ga ermee aan de slag. Mogelijk fout van Parool zelf

Daarna mailde de internetredactie van Het Parool.

Beste Jerry,

dit is een foutje geweest. Dank voor de mail. De foto is verwijderd.

Met vriendelijke groet van de Internetredactie van Het Parool

Het pleit voor Het Parool dat ze hun fout toegeven en de verkeerde foto verwijderen. Maar wat kunnen ze anders? Er is een redacteur geweest die een bericht over telefoons las en aan de populaire iPhone dacht. Een redacteur die ook maar een klein beetje in de wereld van gadgets en techniek staat, had deze fout voorkomen.

(Bron: Twitter. RT @Schellevis RT @MarijnJ: Schrijf niet over tech als je het niet begrijpt. Over android hebben en iPhone laten zien http://bit.ly/5sgswd)