Mijn artikelen en visualisaties worden dagelijks op de voorpagina van NU.nl gepubliceerd. Vanaf 1 augustus ga ik dat bij KRO-NCRV doen, maar dan ook voor televisie en radio.
Wat heb ik allemaal onderzocht? Onder meer een langlopend onderzoek naar politiegeweld, opkomsttijden van de brandweer en politie, dronevluchten (met crowdsourcing), geweld in het amateurvoetbal, Airbnb, onbetaalde boetes van diplomaten en verkeersdoden (inclusief visualisatie). Voor dat laatste onderzoek ben ik in 2013 genomineerd voor de VOJN Prijs voor de Beste Internetjournalistiek, categorie Datajournalistiek.
Hieronder een aantal grote visualisatieprojecten die ik heb gemaakt:
Voor het WK2014 heb ik samen met Michel Abbink een visualisatie gemaakt van alle 736 spelers op het wereldkampioenschap voetbal. Wij hebben deze visualisatie responsive gemaakt, dus het zag er op desktop, tablet en mobiel netjes uit. Na de groepsfase hebben we met dezelfde data een tweede visualisatie gemaakt: een zogeheten chord diagram.
Samen met Chris Helt publiceerde ik op vrijdag 11 januari een artikel over de Academy Awards. Hierin bekijken we de rijke geschiedenis van de Oscar-winnaars en genomineerden voor Beste Films. Naast dit artikel lanceerde ik de website Who Won Oscars?.
Op maandag 14 januari werden het artikel en de website opgepikt door The Guardian. Ook The Atlantic Wire schreef een artikel over dit project in de rubriek Chart Of The Day. Op Strata van O’Reilly was de website zelfs Visualization of the Week. Op Radio 1 mocht ik in een kort radio-interview (vanaf 24:45) Who Won Oscars? toelichten. Het project blijft in ontwikkeling.
And then find out what the #Oscars data says will win bit.ly/TV8IgR (Great work by @jerryvermanen)
— Simon Rogers (@smfrogers) January 14, 2013
Op maandag 27 augustus 2012 maakte het Centraal Planbureau de berekeningen van tien partijprogramma’s bekend. De cijfers uit dit rapport heb ik voor een nieuwsbericht inzichtelijk gemaakt, maar ook heb ik voor elke partij de bezuinigingen en investeringen gevisualiseerd.
Bekijk de grafische weergaven van de bezuinigingen en investeringen van VVD, SP, PVV, CDA, PvdA, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en DPK.
‘Ziet er weer mooi uit‘, ‘Must-read‘, ‘Kudo’s‘, ‘Knap werk, ziet er geweldig uit‘, ‘Heule coole tool‘, ‘Ziet er mooi uit‘, ‘Goed gedaan‘, ‘Informatief‘ en ‘Lekker bezig‘.
Op 10 juli 2012 ontving ik mijn persoonlijke Twitter-data in een zip-file van 5943 kB. De inhoud: al mijn contacten, IP-adressen en 19.601 tweets.
Daarop heb ik een visualisatie gemaakt, die ik ter ere van mijn 20.000e tweet online publiceerde. ‘I love it (even in Dutch)’, gaf Guardian-datajournalist Simon Rogers als feedback.
De hardloopvisualisatie die ik tijdens de Olympische Dataspelen op vrijdag 13 juli heb gemaakt. Tijdens een live datademo van een half uur heb ik deze infographic gemaakt met data van Looptijden.nl. Wat is voor Nederlanders het hardloopmoment in de week?
De visualisatie van de selecties van het EK 2012 in Polen en Oekraïne. Deze is op 30 mei 2012 op NU.nl gepubliceerd. Op diezelfde dag werd deze ‘moddervette EK-visualisatie’ door GeenStijl Oranje aangeprezen.
Op 1 juni 2012 werd een naar het Engels vertaalde versie op het Datablog van The Guardian geplaatst. ‘Terecht dat The Guardian het kunstwerkje van NU.nl vandaag opnam in z’n Datastore’, aldus de Vereniging Voor OnderzoeksJournalisten (VVOJ).
En ook in Duitsland werd deze grafiek verder verspreid. ‘Hammergute Fußball-Grafik’.
Een EK-kaart waar alle competities op staan die internationals afvaardigen naar het EK 2012 in Polen en Oekraïne. Deze visualisatie is op 30 mei 2012 gepubliceerd.
GeenStijl Oranje was ook enthousiast over dit project. ‘Wij krijgen persoonlijk nooit genoeg van dit soort klikdingessen.’
RegioHack, een datajournalistiek project dat ik bij regionaal dagblad de Stentor (i.s.m. TC Tubantia en Saxion Hogeschool) heb opgezet. Op 10 en 11 november 2011 heb ik samen met Femke Nales, Heinze Havinga en Martijn Bekhuis een 30-urige hackathon gehouden waarin journalisten, programmeurs en studenten datajournalistiek ontdekten. Hier een aantal video’s van het evenement.
Op Data Driven Journalism is een flink verslag gepubliceerd door Martine Rouweler. ‘In the end, the recognition of the need for ‘tech savvy nerds’ was realised. Participants left with what many called, ‘an incredible learning experience’ and were convinced of including data journalism into their skills set.’