Project #1 van #6projects: De Jonge Journalist

Dit jaar heb ik mijzelf een doel gesteld. Of om precies te zijn: zes doelen. Elke twee maanden ga ik een project afronden dat ik al een tijdje uitstel. En na anderhalve maand heb ik project nummer 1 afgerond. De Jonge Journalist, een website waarop ik tips heb verzameld voor net afgestudeerde of nog in opleiding zijnde journalisten.

Ik heb uit mijn eigen werkervaring geput voor een groot deel van de tips. Sinds een half jaar hield ik ook een notitie bij met nuttige linkjes en tips die ik tijdens andere colleges en congressen heb verzameld. En Menno van den Bos heeft me ook nog geholpen met het nalezen en volledig maken van de website.

De website zelf is gemaakt met Bootstrap, een soort houtje-touwtje-systeem om snel een website in elkaar te zetten. Je kunt de ‘kale’ bestanden hier downloaden, en door te zoeken op Bootstrap Free Templates kun je snel wat redelijke vormgeving vinden. Met een beetje basiskennis van HTML en CSS kun je vrij snel een website in elkaar flansen.

Maar wat heb ik tijdens dit project geleerd?

  • Ik heb in korte tijd veel tips verzameld, gestructureerd en omgezet naar tekst. Dit zijn tips die ik vaak tijdens gastcolleges geef, maar nu kan ik ook een soort naslagwerk na afloop geven. Dit zijn toch tips die je achteraf rustig wil nalezen.
  • Ik heb ein-de-lijk eens de tijd genomen om een website te uploaden via FTP, de instellingen daarvan goed te zetten op mijn laptop (wachtwoorden, bestanden organiseren, etc.) en allerhande kleine truukjes te leren. Zo weet ik nu ook hoe ik subdomeinen voor mijn website kan aanmaken (en dat heb ik direct toegepast om mijn eigen website eens onder handen te nemen).
  • Kleine truukjes in CSS om een website er net iets beter uit te laten zien. Ik ben absoluut geen webdesigner, maar ben alsnog tevreden met hoe er eruit ziet.

Een overzichtelijk project dat eigenlijk niet kon mislukken. Maar ik ben wel ontzettend blij dat ik op 1/6e van mijn doelstelling ben. Next: een website maken die gebruik maakt van Markov Chain. Een wat? Check bijvoorbeeld dit project van Hay Kranen.