RegioHack, the day after

Vrijdag 11 november om 16:00 uur hebben we het datajournalistieke project RegioHack afgesloten. Met ruim dertig journalisten en programmeurs hebben we dertig uur aan datajournalistiek gewerkt. We zijn tegen problemen aangelopen, hebben onszelf overwonnen en uiteindelijk zes geweldige projecten gepresenteerd. Wat gaan we nu met die resultaten doen?

De deelnemers van RegioHack genieten van hun welverdiende weekeinde. Ik ook, trouwens. Sinds wij RegioHack hebben aangekondigd, is het project in een enorme stroomversnelling geraakt.

Waar ik me het meest over heb verbaasd, is hoe ontzettend behulpzaam de opendata-community is. De hulp die wij van zoveel getalenteerde mensen krijgen, heeft dit project naar een hoger niveau getild. Wij maken nog een uitgebreide blog waarin wij alle deelnemers, hulplijnen, workshopdocenten en sponsoren bedanken.

Get Microsoft Silverlight
Reportage gemaakt door Corine Engelbarts.

Artikelen en evaluatie

Tja, en nu? Sommige projecten zijn nagenoeg afgerond, anderen hebben nog veel uitwerking nodig. De Stentor en TC Tubantia verzamelen deze week de datasets, visualisaties en overige informatie van alle zes groepen, zodat we het bij onze nieuwsredacties kunnen neerleggen.

Gezamenlijk kijken we hoe we elk onderwerp oppakken. Wordt het een nieuwsbericht? Voorpaginanieuws of op een andere plek? Of maken we er toch een serie artikelen van? Die knopen hakken we de aankomende week door.

De datasets geven wij ook vrij, zodat andere datajournalisten en ontwikkelaars daarmee aan de slag kunnen. Wellicht bouwen zij er nog iets veel mooiers van of wijzen ze ons op fouten. Daar worden wij niet alleen beter van, maar – veel belangrijker – de lezers nog veel meer. Het zou geweldig zijn als iemand met onze resultaten aan de haal gaat en het beter maakt.

In de tussentijd gaan we ook aan de slag met de evaluatie. We willen graag weten waarom bepaalde groepen zijn vastgelopen. Het is hartstikke mooi dat we zes groepen hebben met concreet resultaat, maar wij willen ook onderzoeken hoe we het de volgende keer nog beter kunnen doen.

Daarmee helpen we overige datajournalisten ook op weg. Waar zitten de knelpunten? Door onze resultaten te delen, willen wij ook iets teruggeven aan de mensen die ons hebben geholpen.

Zodra wij klaar zijn met de evaluatie of artikelen publiceren, voeg ik dat als update aan dit artikel toe.

UPDATE 1: Video van SaxTV en een artikel met video van Dutch Button Works.

UPDATE 2: Op Data Driven Journalism staat een uitgebreid verslag van ons evenement. Geschreven door Martine Rouweler, die een groot deel van het evenement aanwezig was.