Tutorial: Hoe kun je een kaart maken in Fusion Tables? (datajournalistiek)

Sinds mijn blog over wooncorporaties in Oost-Nederland kreeg ik een aantal vragen en suggesties van lezers. Aan de suggesties werk ik samen met mijn Stentor-collega Raymond Korse: we leggen de aangeboden visualisaties op tafel en ik probeer te achterhalen hoe ik de visualisatie nog duidelijker kan maken. Wordt vervolgd.

Een aantal mensen wilde weten hoe ik de kaart in Fusion Tables heb gemaakt. In de onderstaande video-tutorial leg ik uit hoe je een kaartje kunt maken met KML-files, de data daaronder kunt weergeven in een tekstballon en hoe je de kleuren op de kaart kunt aanpassen aan de data. Zie ook het voorbeeldkaartje.KML-gegevens van alle gemeenten in Nederland:
Download Excel-sheet of ga naar Fusion Tables.

Cijfers bevolkingsdichtheid in Nederland:
Download Excel-sheet of ga naar Fusion Tables.

Links:
OpenCBS
Google Fusion Tables
Artikel op de Stentor: Willekeur in salaris bestuurders wooncorporaties
Screencast-O-Matic